Contact

gsm:  +316 506 13000

Mail: ingrid.reinhoud@live.nl

Ingrid's Handen

op Facebook

Ingrid's Handen

op Instagram

 

Ingrid's Handen

op Pinterest


Werkreis Aruba

Eind april kreeg ik een mail uit Aruba; of ik de panama hoed kon vlechten en dat op Aruba aan mastervlechters zou willen komen leren. Jammer genoeg moest ik dit afwijzen omdat ik nog nooit een panama hoed heb gevlochten en ook geen toegang heb tot het materiaal waar die hoed van gemaakt is.

Ruim een week later volgt via een andere weg de vraag of ik interesse zou hebben in het doceren van vlechten aan ambachtslieden op Aruba. Daar had ik zeker wel oren naar! Vooral omdat ik het doorgeven van mijn ambacht, de vlechttechnieken, hoog in mijn vaandel heb staan.

Wel heb ik aangegeven dat het misschien raadzaam en prettig zou zijn om twee vlechters te laten komen; Dat vergroot het aanbod en de mogelijkheden. Zo kwam ook Mieke Langenhuizen in beeld.
 

 

Wat een avontuur werd dat! Slechts drie dagen voor vertrek kregen we de tickets toegezonden. Bij aankomst bleken een aantal dingen toch anders geregeld dan dat wij dachten het afgesproken te hebben. Er ging veel tijd in zitten om de dingen goed voor elkaar te krijgen. 

Vooral het materiaal dat bestemd was voor zo’n 40-tal cursisten voor twee weken lessen, bleek na 1 les al bijna op te zijn. Er was gewoon veel te weinig.

Pas toen een hoveniersbedrijf in de tweede week een 20-tal palmbladeren bracht, hadden we meer dan genoeg materiaal. Hiermee maakten we ook de inlandse palmhoedjes die van ½ blad gemaakt worden.

Uiteindelijk hebben we wel alle lessen goed kunnen invullen. De gemaakte producten waren goed gelukt en alle cursisten waren tevreden over hun prestaties en onze hulp. 

Zelf organiseerden wij nog een bezoek aan een lagere school, waar wij in drie verschillende klassen de rustikale vlecht konden leren. Zo leuk om met hun aan de slag te gaan, dank aan de bevlogen leerkracht Marco Zegers. 

Ons “vrije weekend” werd gevuld door the ArtFair in St Nicolaas. Wij kregen er een stand in Cosecha en werden geacht demonstraties vlechten te geven. Daarnaast vonden twee tv-interviews plaats.

In de tweede week hebben Mieke en ik, naast de workshops, ook op de dependance van de Rietveld academie geparticipeerd in het lesgeven aan de studenten. Dit gebeurde op uitnodiging van Glen Goddijn, directeur van de Academy of Fine Arts. Deze waren onder de bezielende leiding van Glenda Heyliger, begonnen aan een nieuwe module; “Lonely Body” de vormen die ze bedachten moesten vlechtend vormgegeven worden. Hier brachten wij dus geen kant en klare lessen, maar kwamen de studenten met individuele vragen, die ze vlechtend wilden oplossen. Hierbij werd ook gebruik gemaakt van totaal verschillende materialen. Mieke en ik haalde allerhande technieken uit de kast om hun ideeën zou goed mogelijk te verwezenlijken. De academie vibreerde en haalde het beste uit Mieke en mij. Wat een genot om zo met het vak vlechten bezig te zijn! 
            

Uiteindelijk werd deze werk-reis afgesloten met een expositie van de cursisten bij Cosecha in Oranjestad Aruba. 

 

Moe maar voldaan en vele ervaringen rijker, keerden we na 2,5 week weer terug naar NL