Contact

gsm:  +316 506 13000

Mail: ingrid.reinhoud@live.nl

Ingrid's Handen

op Facebook

Ingrid's Handen

op Instagram

 

Ingrid's Handen

op Pinterest


Tentoonstelling Stroh zu Gold, Dresden

 

Nabij Dresden bevindt zich Slot Moritzburg, met het bijbehorende Fasanenschlösschen (vrij vertaald: Fazantenslot, het kleinste slot in Rococostijl, 18e eeuws).

In dit Fasanenschlösschen bevinden zich verschillende gerestaureerde en ingerichte  kamers, waar ambachtslieden van allerlei pluimage zijn of haar vingers bij zullen aflikken. De beschrijving in dit artikel beperkt zich tot de wandbekleding, maar er zijn nog zo ontzettend veel andere aspecten te bewonderen.

Ieder vertrek had een eigen wandafwerking; Zijde met prachtige met de hand geborduurde bloemen, wandschilderingen, een verentapijt (iedere veer werd met de hand in een geweven onderlaag gestoken, het geheel had een patroon van rode banen afgewisseld met witte banen met puntjes van pauwenveren waardoor de suggestie van een koningsmantel werd gewekt). En er was een wand bekleed met stro, in banen, afgezet met kleine glazen kraaltjes. Het stro en de kennis voor het restaureren van deze wand, kwam van het Freiämter Stroh Museum in Wohlen (Zwitserland www.strohmuseum.ch ). Dat was één van de aanleidingen om een tentoonstelling te houden over het bijna vergeten ambacht strovlechten. Een andere reden was dat de regio Dresden in de 18e eeuw een belangrijke stroproducent was, daarnaast werden vele artistieke en handgemaakte artikelen vervaardigd van vlechten, koorden of verlijmd stro.

In de strotentoonstelling, te vinden in het nabij gelegen bezoekerscentrum, zijn meer dan 200 unieke voorwerpen te zien. Niet alleen een uitgebreid overzicht van bewaard gebleven originele stro kunstwerken, waaronder talrijke hoeden en stro inlegwerk. De tentoonstelling geeft ook informatie over de geschiedenis, kunst en technologie van dit bijna vergeten ambacht.

De ruimte was niet eens zo heel groot, maar iedere vitrine had tientallen kleine voorwerpen die allemaal de moeite van het bekijken waard waren. Zo verfijnd gemaakt, dat je denkt dat het niet vast te houden is, zoveel variaties met beperkt materiaal (stro, paardenhaar en hier en daar een kraaltje), hele banden op een rol en als je dan zelf wel eens een ornamentje uit die rol gevlochten hebt, dan weet je hoe ontzettend veel tijd het kost om zo’n hele rol te vervaardigen.

Hieronder enkele foto’s, om de variëteit te laten zien, maar het in het echt zien, heeft nog een extra dimensie.

 

Helemaal geïnspireerd keerden we huiswaarts, met genoeg ideeën om een leven lang te blijven vlechten. We waren in de veronderstelling dat we ons bezoek in de laatste maand van de tentoonstelling hadden gepland, maar bij aankomst kregen we te horen dat de tentoonstelling in 2017  verlengd is en te bezoeken is van mei tot en met oktober. Voor meer informatie: www.schloss-mortizburg.de een echte aanrader!

Reactie schrijven

Commentaren: 0