Contact

gsm:  +316 506 13000

Mail: ingrid.reinhoud@live.nl

Ingrid's Handen

op Facebook

Ingrid's Handen

op Instagram

 

Ingrid's Handen

op Pinterest


zo

04

jul

2021

Grafstukken in 2021

na anderhalf jaar, gevuld met Corona en werk in het onderwijs, lag het vlechtend werk zo goed als stil. Waarschijnlijk gaat mijn bedrijf verder door als nevenactiviteit. 

 

In deze tijd vlocht ik voor naasten grafstukken, waarbij een karaktervolle tak gecombineerd wordt met goudkleurig strovlechtwerk. 

In Frankrijk was ik genoodzaakt vers stro van het land te gebruiken voor een vraag. 

Onderstaand de foto's van dit werk. 

Het geeft mij voldoening dit te kunnen doen. Het vlechtwerk kleurt langzaam grouw en wordt na 2 tot 3 jaar opgenomen door de aarde. Wanneer er aren gebruikt worden, kan dat ook kiemen en nieuw graan groeit op de plek waar het werk gelegd is.

 

za

03

jul

2021

Low-Budged reparatie

Een goede vriend van mij, repareert en restaureert oude radio's. Hij heeft er ondertussen een hele collectie in. 

een prachtig model was voorzien van Thonet vlechtwerk en daar zat een beschadiging in. Het vlechtwerk mest zoveel mogelijk behouden blijven, ook de kleur e.d. Hij vroeg mij om te proberen het zoveel mogelijk te herstellen. 

Hieronder het resultaat. 

za

03

okt

2020

Vlechten voor een watermolen

een goede kennis en mede-natuurgids van het CNME, heeft met haar partner een watermolen in Duitsland gekocht. Zij heeft vlechtwerk besteld dat in de ramen in de keuken gezet wordt. Deze molen heeft zulke dikke muren dat er tussen de dubbele ramen plek is voor het vlechtwerk. 

Het is heel karakteristiek geworden. 

Ze verhuren op deze mooie en rustige lokatie ook kamers. Kijk maar eens op; de Bruchmühle 

zo

01

mrt

2020

29-2 & 1-3 2020 Heksfest 2e editie in Oss

Tijdens dit festival in Oss, werden een tweetal workshops geven in het maken van een Bridget Cross. 

Buiten de workshops om zal een tafeltje ingericht zijn voor een meet and greet en met informatiemateriaal en enkele producten die van stro gemaakt zijn. 

Het meditatieve aspect zorgt ervoor dat intenties ingevlochten worden. 

Het was een bijzondere dag.

Hierna volgde een periode waar de wereld op zijn kop stond. Lock-downs, mondkapjes, afstand houden en zoveel meer van zoveel minder..... Wie had gedacht dat dit voor de komende 1,5 jaar het laatste event zou zijn. 

 

0 Berichten

zo

08

okt

2017

Expositie Herfstlicht

in samenwerking met Davina Versteeg van Solmode.

In samenwerking met de mode ontwerpster en maakster, is de expositie Herfstlicht tot stand gekomen. Deze was te zien in het Werkgebouw op de Tapijnkazerne in Maastricht.

Het was een fijne en bijzondere samenwerking, waarbij een prachtige kruisbestuiving plaatsvond die zichtbaar wordt in de ontstane producten. 

ma

04

sep

2017

Broodfeest bij de Volmolen in Epen

2-3 sept Broodfeest bij de Volmolen in Epen (Li)

Tijdens het broodfeest waren vele experts op een bijzondere wijze met het ambachtelijk gezonde brood weer. Ook om het aan de man brengen d.m.v. demonstraties, symposia en proeverijen. 

Het was een stralend zonnige dag met vele bekenden die gezellig langs kwamen. 

 

Natuurlijk werd het op zijn Limburgs gevierd met ambachtelijk gebakken spelt vlaaien. Job, de zoon van Evi die het feest organiseerde, bakte heerlijke bloedworst met gebakken appelschijfjes en stroop. Dat smaakte fantastisch met het zuurdesembrood.

Het was een fantastisch feest. 

zo

25

jun

2017

25 juli Midzomerviering Kogerpark

Op verzoek van Loes en Peter, heb ik een graanpop gemaakt voor de Midzomerviering in het Kogerpark in Koog aan de Zaan. Ook mocht ik er een workshop geven over het vlechten met granen.

Van te voren had ik mij verdiept in de kwaliteiten van de verschillende granen. Dit heb ik in de workshop geïntgreerd, zodat het een beetje meer diepgang zou hebben. Samen met de door de deelnemers meegebrachte bloemen en takken bladeren, werden er schitterende kransen gevlochten met o.a. tarwe, rogge, haver, eenhoorn, emmer, spelt en zwart gebaarde tarwe.

Tijdens het vlechten werden al intenties en wensen meegenomen. Toen de kransen klaar waren, werd door de krans naar het vuur gemediteerd, om zo nog meer kracht bij te zetten. 

De creaties maakte mij echt trots op de ze creatieve mensen. De granen pronkten stuk voor stuk prachtig tussen de kleurrijke bloemen en groene bladeren. een mooi gezicht toen iedereen zijn krans ook op had.  

De graanpop werd versierd met allerhande kleine decoraties die door de deelnemers mee waren gebracht Zij zal op Castlefest aan de Wikker worden geofferd. 

De deelnemers

Het was een fijne dag met mooi weer

Er staan nog veel meer schitterende foto's op Facebook. Met dank aan de fotograaf Menno de Haas voor het zo sfeervol in beeld brengen van de viering.

0 Berichten

ma

05

jun

2017

4 juni Open dag Natuurtuin Jekerdal

Tijdens de open dag in Natuurtuin Jekerdal in Maastricht, werden strovlecht demonstraties geven en waren gevlochten items uitgestald. 

ma

29

mei

2017

27 en 28 mei Keltfest

Een fantasievol feest voor de hele familie waar voor iedereen iets te beleven valt. 

Van roofvogel show, tot boogschieten, van handlezen tot toernooi te paard.

Vele bezoekers komen in prachtige kostuums.

Op de zaterdag van dit festival was ik aanwezig. Dit keer zonder eigen tent. De tent is ten prooi gevallen aan een brand die door brandstichting beschadigd is. 

Ook heb ik die dag alleen maar genoten van de sfeer en alle lieve mensen die ik ertegen kwam.  Het was gewoon fijn om er geweest te zijn. Wel kon ik nog iemand blij maken met een mooie gevlochten hoed. Mede dankzij de hulp van Tommy en Iris. 

ma

24

apr

2017

22,23 april Zuiderzeemuseum Enkhuizen

ledenvlecht weekend VvV

Het Zuiderzeemuseum is velen van ons wel bekend. Gelegen nabij Enkhuizen aan het IJsselmeer geeft het Zuiderzeemuseum een beeld van de maritieme – en cultuurhistorische geschiedenis van de voormalige Zuiderzee, welke toen nog in open verbinding stond met de zee. Het Zuiderzeemuseum betreft zowel een binnen- en een buitenmuseum.

 

Het jaarthema 2017 van het Zuiderzeemuseum is “Ambachten”. Het Ambachtenjaar ging van start in het vierde weekeind van April. Dit was dan ook de reden dat er vorig jaar al, vanuit het museum, de vraag bij de Vereniging van Vlechters werd neergelegd of wij dit weekeind, zowel zaterdag als zondag, met een flink aantal vlechters  acte de préséance wilden geven  voor de aftrap van het Ambachten Jaar. Vanuit het bestuur vonden wij dit een mooie vraag en we meenden dit te kunnen combineren met onze jaarlijkse ledendag en ledenvergadering. Het was geen enkel probleem om voldoende Vlechters zover te krijgen dat zij met hun producten een stand wilden bemannen of om een interactieve vlechtworkshop te geven of een mooie demonstratie te verzorgen.

Zelf was ik er alleen de zondag. Samen met mijn Zwitserse stagiaire Leyla kon ik enkele workshops strovlechten aanbieden. Het was een frisse dag. Ondanks verkleumd handen was iedere deelnemer erg trots op de resultaten. Het was een plezierige dag met veel contact met medevlechters.

do

09

mrt

2017

Akkertje klaar maken voor nieuw graan.

Het voorjaar is aangekomen....

Gisteren kreeg ik van Johannes van Tuinzicht Lichtenberg, de vraag wanneer ik mijn akkertje kwam klaarmaken. Nu regende het gisteren pijpensteken, en was dat dus geen optie. Vandaag was het mild en droog. de grond was vochtig, dus maakte ik mij op voor werken op mijn landje. 

De resten van de granen van afgelopen jaar stonden er nog op, dat moet afgehaald worden zodat dat de beheergroep van het CNME (Centrum voor Natuur en Milieu Educatie) er volgende week met de ploeg doorheen kunnen. Dat scheelt een hele hoop noeste arbeid.

 

De resten lieten zich met de zeis makkelijk krotwieken en de hark trok de resten uit de grond.

Alles met de riek weer op een kruiwagen geladen en naar de mesthoop gereden. 

Naar een kleine twee uurtjes flink doorwerken, was ik best tevreden over het resultaat. 

 

Voor het komend jaar ga ik dit keer maar twee soorten zaaien. de Emmer en de bruinkaf eenhoorn. De zwarte haver bleef te kort en te iel om goed te kunnen gebruiken voor het vlechten. Het is wel vreselijk mooi om marquetterie mee te doen. Het zomertarwe bleef ook erg kort. 

Ik hoop na de oogst eigenlijk het landje gelijk weer om te kunnen ploegen om er dan wintergranen op te kunne zetten. Dat scheelt voor in onderhoud, en de wintersoorten groeien veel hoger. 

 

Over de eenkoorn en de emmer ben ik heel erg tevreden. Het geeft prachtig vlechtgraan. De halmen worden lang, soepel en splijten bijna niet. Het laat zich makkelijk buigen en maakt dus heel mooi vlechtwerk. 

 

Naast dit alles ben ik in contact om te kijken of het mogelijk zal zijn om het eeuwige rogge, dat zo prachtig op Vaeshartelt groeide, te kunnen bemachtigen om zelf te telen.... daarover meer als het lukt. 

0 Berichten

do

23

feb

2017

Eerste contactdag replica Jane Eyre Bonnet

Tijdens de eerste contactdag zullen Judith Schuitert, Fanny Christiane Franzen en ik, werken aan een replica van het Jane Eyre hoedje, een bonnet. Het doel is zo historisch correct mogelijk te werk gaan. Zo zullen we ook kijken of het mogelijk is om zelf Crinoline te maken van paardenstaart haren. 

 

Na eerst onderzoek te hebben verricht over gebruikte technieken en materialen, kunnen we nu echt aan de slag. 

We hebben de Güffeling of Catfoot met boogjes, al geoefend. Daarnaast zijn er een heleboel draadjes gedraaid van strosplints. Met deze draadjes gaan we vandaag een rond kleedje knopen. Dit zal de achterkant van het hoedje gaan vormen. 

We maakten een begin en besloten ook enkele extra versieringen aan te brengen door "Spreuer" in te vlechten.

Niemand kreeg het vandaag af, maar dat zal in de tussentijd thuis gebeuren.

Over een maand treffen we elkaar weer. 

 

Er zullen waarschijnlijk 4 à 5 contactdagen plaats gaan vinden. 

 

Het is geen opdracht, maar een project waarbij technieken onderzocht en geoefend worden, om een juweeltje te maken, dat gewoon een pronkstukje zal zijn. 

0 Berichten

vr

17

feb

2017

Stagiaires van de Vrije School Bovenbouw

In de afgelopen twee weken liepen twee leerlingen, Louise en Kiki, van de Bernard Lievegoedschool Bovenbouw uit 11e VWO, stage bij Ingrid's Handen. Ze kwamen 4 dagen per week van 9:15 tot 17:00 uur. Op de woensdagen hadden ze tijd om aan hun werkstuk te werken. 

Iedere dag leerden ze 1 a 2 nieuwe vlechttechnieken. Van de bandjes was steeds de eerste 30 cm voor hunzelf, en van de items steeds de eerst gemaakte. Zo gingen ze iedere dag met iets concreets en zelfgemaakte naar huis. 

Tijdens het vlechten deden ze onderzoek naar de idealen en achtergronden van mijn bedrijfsvoering. Ook hielpen ze mij om voor een opdracht tutorials te filmen. 

Ieder ochtend werd water gekookt voor het weken van stro en ook voor een kopje geurende thee. 

Ze werkten rustig en gestaag. 

Ik genoot van hun rustige maar ook gezellige aanwezigheid. 

Op de laatste middag van hun stage mochten ze een ganzenei decoreren, waarbij ze alle geleerde technieken mochten inzetten en gebruiken. 

Ik was zwaar onder de indruk van hun fijne werk en de creativiteit. 

Ze mogen ten alle tijden terugkomen om te helpen, ondersteunen of gewoon een kopje thee. 

0 Berichten

di

24

jan

2017

18 jan. Pallas Studiedag Bernard Lievegoedschool Maastricht

Tijdens de jaarlijkse studiedag van leerkrachten van de vrijescholen binnen Pallas, hebl ik een workshop strovlechten verzorgd aan een 20-tal leerkrachten. Dit vond plaats op de Bernard Lievegoedschool in Maastricht.

Tijdens deze workshop hebben de deelnemende leerkrachten een Welsh Border Fan gemaakt. 

Tijdens de workshop groeide het enthousiasme voor het ambacht en ze waren na afloop tevreden en voldaan over hun gemaakt object.  

do

01

dec

2016

Een heus Atelier voor Ingrid's Handen.

Al een tijdje had ik het gevoel dat mijn huis te klein werd. Overal stonden spullen die met vlechten te maken hadden en ook heel veel stro, in bossen, in bakken, en dozen..... Het was overal. 

Het werd tijd dat al deze spullen een eigen plek zouden krijgen, buiten mijn huis.

Op een zaterdag bezocht ik een vriendin Davina Versteeg van Solmode, in "Het Werkgebouw". Achter de toonzaal bevond zich een lege ruimte, niet erg groot, maar wel groot genoeg voor mij en alle spulletjes. 

Ik stuurde een mail waarin ik mijn interesse voor die atelierruimte opperde. Hierop werd ik uitgenodigd om met werk van mij op gesprek te komen en daarna nog eens een lunch bij te wonen. 

Het was even heel spannend, want ik was niet de enige die interesse had voor die ruimte, maar de coöperatie van het Werkgebouw koos mij. 

Ik voel mij vereerd nu opgenomen te zijn in hun vereniging van ambachtslieden. 

Het is fijn om met meerdere mensen zelfstandig te werken binnen de eigen onderneming, maar toch contact te hebben, te sparren met de mogelijkheid tot creatieve kruisbestuivingen. 

Mijn hokje werd al heel snel een knus en warm atelier. Het werkt er gezellig, met nauwelijks afleidingen. 

Deze stap zorgt ervoor dat ik mij in mijn ambacht nu nog serieuzer neem. 

Daarnaast geniet ik van de ezels en het uitzicht op het stadspark. 

0 Berichten

di

11

okt

2016

Tentoonstelling Stroh zu Gold, Dresden

 

Nabij Dresden bevindt zich Slot Moritzburg, met het bijbehorende Fasanenschlösschen (vrij vertaald: Fazantenslot, het kleinste slot in Rococostijl, 18e eeuws).

In dit Fasanenschlösschen bevinden zich verschillende gerestaureerde en ingerichte  kamers, waar ambachtslieden van allerlei pluimage zijn of haar vingers bij zullen aflikken. De beschrijving in dit artikel beperkt zich tot de wandbekleding, maar er zijn nog zo ontzettend veel andere aspecten te bewonderen.

Ieder vertrek had een eigen wandafwerking; Zijde met prachtige met de hand geborduurde bloemen, wandschilderingen, een verentapijt (iedere veer werd met de hand in een geweven onderlaag gestoken, het geheel had een patroon van rode banen afgewisseld met witte banen met puntjes van pauwenveren waardoor de suggestie van een koningsmantel werd gewekt). En er was een wand bekleed met stro, in banen, afgezet met kleine glazen kraaltjes. Het stro en de kennis voor het restaureren van deze wand, kwam van het Freiämter Stroh Museum in Wohlen (Zwitserland www.strohmuseum.ch ). Dat was één van de aanleidingen om een tentoonstelling te houden over het bijna vergeten ambacht strovlechten. Een andere reden was dat de regio Dresden in de 18e eeuw een belangrijke stroproducent was, daarnaast werden vele artistieke en handgemaakte artikelen vervaardigd van vlechten, koorden of verlijmd stro.

In de strotentoonstelling, te vinden in het nabij gelegen bezoekerscentrum, zijn meer dan 200 unieke voorwerpen te zien. Niet alleen een uitgebreid overzicht van bewaard gebleven originele stro kunstwerken, waaronder talrijke hoeden en stro inlegwerk. De tentoonstelling geeft ook informatie over de geschiedenis, kunst en technologie van dit bijna vergeten ambacht.

De ruimte was niet eens zo heel groot, maar iedere vitrine had tientallen kleine voorwerpen die allemaal de moeite van het bekijken waard waren. Zo verfijnd gemaakt, dat je denkt dat het niet vast te houden is, zoveel variaties met beperkt materiaal (stro, paardenhaar en hier en daar een kraaltje), hele banden op een rol en als je dan zelf wel eens een ornamentje uit die rol gevlochten hebt, dan weet je hoe ontzettend veel tijd het kost om zo’n hele rol te vervaardigen.

Hieronder enkele foto’s, om de variëteit te laten zien, maar het in het echt zien, heeft nog een extra dimensie.

 

Helemaal geïnspireerd keerden we huiswaarts, met genoeg ideeën om een leven lang te blijven vlechten. We waren in de veronderstelling dat we ons bezoek in de laatste maand van de tentoonstelling hadden gepland, maar bij aankomst kregen we te horen dat de tentoonstelling in 2017  verlengd is en te bezoeken is van mei tot en met oktober. Voor meer informatie: www.schloss-mortizburg.de een echte aanrader!

0 Berichten

wo

28

sep

2016

Werkreis Aruba

Eind april kreeg ik een mail uit Aruba; of ik de panama hoed kon vlechten en dat op Aruba aan mastervlechters zou willen komen leren. Jammer genoeg moest ik dit afwijzen omdat ik nog nooit een panama hoed heb gevlochten en ook geen toegang heb tot het materiaal waar die hoed van gemaakt is.

Ruim een week later volgt via een andere weg de vraag of ik interesse zou hebben in het doceren van vlechten aan ambachtslieden op Aruba. Daar had ik zeker wel oren naar! Vooral omdat ik het doorgeven van mijn ambacht, de vlechttechnieken, hoog in mijn vaandel heb staan.

Wel heb ik aangegeven dat het misschien raadzaam en prettig zou zijn om twee vlechters te laten komen; Dat vergroot het aanbod en de mogelijkheden. Zo kwam ook Mieke Langenhuizen in beeld.
 

 

Wat een avontuur werd dat! Slechts drie dagen voor vertrek kregen we de tickets toegezonden. Bij aankomst bleken een aantal dingen toch anders geregeld dan dat wij dachten het afgesproken te hebben. Er ging veel tijd in zitten om de dingen goed voor elkaar te krijgen. 

Vooral het materiaal dat bestemd was voor zo’n 40-tal cursisten voor twee weken lessen, bleek na 1 les al bijna op te zijn. Er was gewoon veel te weinig.

Pas toen een hoveniersbedrijf in de tweede week een 20-tal palmbladeren bracht, hadden we meer dan genoeg materiaal. Hiermee maakten we ook de inlandse palmhoedjes die van ½ blad gemaakt worden.

Uiteindelijk hebben we wel alle lessen goed kunnen invullen. De gemaakte producten waren goed gelukt en alle cursisten waren tevreden over hun prestaties en onze hulp. 

Zelf organiseerden wij nog een bezoek aan een lagere school, waar wij in drie verschillende klassen de rustikale vlecht konden leren. Zo leuk om met hun aan de slag te gaan, dank aan de bevlogen leerkracht Marco Zegers. 

Ons “vrije weekend” werd gevuld door the ArtFair in St Nicolaas. Wij kregen er een stand in Cosecha en werden geacht demonstraties vlechten te geven. Daarnaast vonden twee tv-interviews plaats.

In de tweede week hebben Mieke en ik, naast de workshops, ook op de dependance van de Rietveld academie geparticipeerd in het lesgeven aan de studenten. Dit gebeurde op uitnodiging van Glen Goddijn, directeur van de Academy of Fine Arts. Deze waren onder de bezielende leiding van Glenda Heyliger, begonnen aan een nieuwe module; “Lonely Body” de vormen die ze bedachten moesten vlechtend vormgegeven worden. Hier brachten wij dus geen kant en klare lessen, maar kwamen de studenten met individuele vragen, die ze vlechtend wilden oplossen. Hierbij werd ook gebruik gemaakt van totaal verschillende materialen. Mieke en ik haalde allerhande technieken uit de kast om hun ideeën zou goed mogelijk te verwezenlijken. De academie vibreerde en haalde het beste uit Mieke en mij. Wat een genot om zo met het vak vlechten bezig te zijn! 
            

Uiteindelijk werd deze werk-reis afgesloten met een expositie van de cursisten bij Cosecha in Oranjestad Aruba. 

 

Moe maar voldaan en vele ervaringen rijker, keerden we na 2,5 week weer terug naar NL

di

30

aug

2016

Strovlecht weekend  op de Boshoeve

Augustus 26 t/m 29.

 

Het is voor mij steeds weer een feest om workshops te volgen waar ik weer een nieuw techniekje kan leren. Op de Boshoeve in Wolfheze komt iedere zomer Doris Johson. Zij is een doorgewinterde strovlechtster uit Kansas, waar ieder jaar nieuwe verassingen uit voortvloeien die ik graag leer en gebruik in volgende werkstukken. 

Naast de nieuwe technieken is het ook erg fijn om andere strovlechtsters uit heel NL en BE weer even te zien en beter te leren kennen.

 

Daarnaast is het heerlijk verzorgd en wordt het een waarlijk feest. De boshoeve zelf is een prachtige bloemenkwekerij met veel mooie lekker ruikende en rustige plekjes. Heerlijk om al slenterend langs de bloemenperken, tussen het vlechten door, even op andere gedachten te komen.

 

Ook dit jaar heb ik weer 4 dagen lang aan een aantal nieuwe snufjes mogen ruiken en kunnen uitproberen. Heerlijk. 

0 Berichten

ma

01

aug

2016

"Let's (A)Dress the People" van Fashionclash.

 

Fashionclash selecteerde mij als 1 van de 6 ambachtsbuddy's voor hun project "Let's (A)Dress the people. Samen met de andere ambachtsbuddy Tiel Janssen en kunstenaar, designer Floor Nijdeken, en een heleboel mensen uit Maastricht die vrijwillig meewerkten aan het project, ontstonden er in een maand tijd een drietal bankjes. We werkten met hele moderne producten, vooral kunststoffen en plastics. 

Let's (A)Dress the People

 

0 Berichten

ma

11

jul

2016

juli; De vlechtersweek op Eynderhoof in Nederweert.

 

Tijdens de vlechtersweek op Eynderhoof in Nederweert, kon Ingrid's Handen twee dagen lang workshop strovlechten aan bieden. Het is ook mogelijk om 1 dag deel te nemen.
Iedere deelnemer heeft een graanmandala gemaakt. 
Hierin werden verschillende granen en technieken gebruikt. Er was een fijne sfeer en er werd hard gewerkt. De resultaten waren naar dan ook echt om over naar huis te schrijven. 
http://www.eynderhoof.nl/home 

 

Zelf heb ik de overige dagen stoelen kunnen matten met rotan en heb ik mijn eerste schenen gemaakt.

0 Berichten

za

27

jun

2015

Een nieuwe stap

Strovlechten nu ook als NME activiteit

Het vervult mij met trots dat er voor deze strovlechtend ambachtsvrouw steeds meer deuren open gaan. Een volgende mijlpaal is gezet; Mijn ambacht gegoten in een basisschool lesactiviteit, die via de landelijke site van Natuur en Milieu Educatie, kort NME, site aangeboden wordt op Groen gelinkt. Scholen uit heel Nederland kunnen nu inschrijven op deze ambachtelijke en historisch verantwoorde les. Hartelijk bedankt aan het Cnme Maastricht En Regio voor het mogelijk maken! heart-emoticon


trots.
Strovlechten is een vaardigheid/ambacht dat vroeger s`winters op vele boerderijen bedreven werd. Iedere streek had zo ook zijn specialiteit en vormgeving met stro. Mede door de prachtig glanzende producten werd het ook het boerengoud genoemd.Mijn doel is om dit ambacht zo veel mogelijk weer onder de…
GROENGELINKT.NL
0 Berichten

ma

04

mei

2015

Middeleeuws Festijn Cannenburgh

Afgelopen weekend mijn vuurdoop gehad voor wat betreft de deelname aan de middeleeuwse markten en kasteel festijnen. 

Na lang denken kwam ik tot de conclusie dat strovlechten heel goed zou passen als oud ambacht op middeleeuwse markten. Zo besloot ik contact op te nemen met het Ambachts Ghyle en Cranenburgh Events


Al een hele tijd ben ik bezig om een middeleeuws verantwoorde outfit en entourage bij elkaar te krijgen. 

Na een rit naar Vaassen kwam ik bij de poort van het terrein. Ik kreeg de bandjes en parkeerkaart en werd netjes toegelaten. Bij het toewijzen van de plaats zou ik eigenlijk tussen de handelaren belanden, maar men telefoneerde nog even met Annabella van het Ambachts Ghylde.

 Ik mocht bij hun gaan staan. Heel fijn! Uiteindelijk stond ik midden in hun kampement. Dat was erg gezellig. Er was een goede sfeer. 

Iris heeft mij veel geholpen, net als Lennart en Ralf.

nu was ik op het middeleeuws festijn Cannenburch. Auto uitpakken, tent opzetten en boodschappen doen. 's Avonds kampvuur en nieuwe mensen leren kennen. Daarna slapen in mijn spiksplinternieuwe middeleeuwse Landknecht tent.

nog voor de eerste bezoekers kwamen was er al een journalist van omroep Gelderland die mij op de foto zette met het kasteel op de achtergrond. Die foto vond ik later terug op hun site. 


De twee dagen verliep echt super goed. Er was enorm veel belangstelling. Mensen stelden gerichte vragen en luisterde naar de uitleg. Ook deden verschillende mensen mee met een mini-workshop. Op zaterdag werden muizen gevlochten en op de zondag was het de dag van hartjes vlechten. 


De hulp die ik met name van Iris kreeg was fantastisch. Steeds was ze in de buurt om stro in het water te leggen, uitleg te geven over het vlechten, te vertellen over mij, en op zijn tijd mij te voorzien van eten en drinken. Daar kwam ik zelf anders helemaal niet aan toe. 


Veel te snel moest alles weer worden afgebroken en was het event alweer voorbij. Op naar het volgende.

0 Berichten

za

18

apr

2015

Workshop gegeven bij de Vereniging van Vlechters

Openluchtmuseum Lebbenbrugge in Borculo.
Openluchtmuseum Lebbenbrugge in Borculo.

Na een lange rit van Maastricht nar Borculo kwam ik aan bij het openluchtmuseum lebbenbrugge. Een heel pittoreske plek waar ik best graag eens een heel weekend zou willen verblijven.

Ik ben net op tijd voor de jaarvergadering van de Vereniging van Vlechters. tijdens de vergadering werden Ellen en ik benoemd tot bestuursleden. 

Aangezien ik het ambacht wil uitdragen en kennis hierover wil overdragen, lijkt het mij een goed idee om ook deel uit te maken van het bestuur. Vandaar dat ik toegezegd heb toen Mieke mij hiervoor benaderde. 


Na de vergadering, die best snel afgelopen was, werden er verschillende workshops gegeven en je kon een rondleiding doen op de boerderij die tevens een openlucht museum is. 

Tijdens het uitstallen van mijn gevlochten items was er al gelijk belangstelling. Uiteindelijk deden er 11 mensen mee. Iedereen die deelnam maakte een "Welsh Fan" 

Het was voor mij een hele eer om te zien dat twee tafels vol ervaren vlechters deze strovlecht techniek wilden leren. Het resultaat was prachtig. Al die handige handen vlochten mooi en regelmatig. 


De prachtige resultaten van de ervaren vlechters.
De prachtige resultaten van de ervaren vlechters.

Aan het eind waren enkele dames zo enthousiast geworden dat ze gelijk een workshop geboekt hebben. We gaan op 13 juni in Sterksel aan de slag met Zwitserse strovlecht technieken. 


0 Berichten

vr

27

feb

2015

Workshop Zwitsers Strovlechten

Een hele fijne en prettige workshop was het. 

5 deelnemers waarvan er 3 al met snor konden vlechten, de 4e een manden vlechtster is en de 5e iemand die de kunstacademie had gedaan. 

In de ochtend 4 verschillende techniekjes uitgelegd en na de lunch ook nog een. 

Daarna ging iedereen redelijk zelfstandig aan de slag en maakte verschillende items die gearrangeerd werden tot een broche, of twee, of drie. :-) 

Iedereen ging tevreden naar huis met mooi gevlochten miniatuurtjes. Ik ben trots op de deelnemers! 

Ik geniet ervan mijn kennis op deze manier door te kunnen geven

0 Berichten

wo

04

feb

2015

Haute couture collectie "Van Gogh Girls" van Viktor & Rolf en mijn Handen. 


80 bossen stro, 585 dichte blaadjes, 300 open contour blaadjes met draadjes van getwijnd stro, 480 met gespleten stro omwikkelde kraaltjes vastgezet op een steeltje van getwijnd gespleten stro en dan nog zo'n 25 meter stengel dat in een 6-vlecht om koperdraad gevlochten is. Dat is onderdeel van deze prachtige collectie van V&R.

 

Op woensdag 28 januari om was 16:00u de show was van de haute couture collectie "Van Gogh Girls" van Viktor en Rolf

Wat een ode aan ambachten! Zoveel oog voor details, zorg aan ieder onderdeeltje....en dan zo'n lijn neerzetten waarbij bloemen zich steeds meer losmaken van de de stof en uiteindelijk als strobloemen, in steeds groter wordende constructies aan de gigantische hoeden komen. Schitterend toch?  

 

Vele berichten op het internet;

De blog van Branko Popovic;  Fashionclash Blog  

DeZeen;Dezeen met achtergrond informatie

De video van de show op Youtube V&R van Gogh Gils 

 

 

0 Berichten

di

25

nov

2014

Het grote geheim....

Momenteel ben ik enorm druk met een grote opdracht. 3,5 maand 10 uur per dag werk! Als ik flink doorvlecht heet dat. Ik voel mij enorm vereerd de opdracht te hebben gekregen! Een en ander naar aanleiding van de expositie in het museum aan het Vrijthof, waar iemand toevallig de expo bezocht. Een groep kunstenaars uit Amsterdam. Die willen iets met stro, en ze zochten naar iemand die kan vlechten, en bekend is met het verwerken van granen en stro.

Na een kennismaking, aan de slag gegaan en verschillende prototypes vervaardigd. Dat was al heel spannend. Nu is de opdracht binnen. Er zal niet veel tijd zijn voor andere dingen, maar ja.... het is wel een mooie opdracht... Meer kan ik er nu niet over vertellen. 

Het is maken voor iemand anders, het idee van iemand anders. maar stiekem wel een hele eer om door ze gevonden te zijn en dat mijn Handen het vlechtwerk voor ze mag doen. 

0 Berichten

wo

05

nov

2014

Workshop strosterren maken

Vandaag een workshop strosterren maken gegeven. Vanwege het aantal aanmeldingen vond het plaats in de Natuurtuin Jekerdal. Fijn om het daar te kunnen doen. Is een heerlijke ruimte in een prachtig stukje Zuid-Limburgse/Maastrichtse natuur. 

 

Ik had twee manieren van sterren maken voorbereid. De eerste was met geweekte halmen en veel knoopjes, en de andere was met droge, gespleten halen die omwikkeld worden en waar maar twee knoopjes gemaakt hoeven worden.

 

Er werd heel goed gewerkt. Het viel weer helemaal stil tussendoor. Je kon er echt een speld horen vallen. 

De sterren zijn allemaal netjes geworden. Heel knap. Het is wel duidelijk dat er vaak een voorkeur is voor een werkwijze. Altijd weer bijzonder om waar te nemen, en het ruimte te geven. 

Hier onder een aantal foto's en het werkblad dat ik had ontwikkeld. 

Werkblad Vijfster
Werkbeschrijving voor het maken van een 5-ster. En eventueel de 8-ster.
Vijf-ster.pdf
Adobe Acrobat document 906.0 KB
0 Berichten

do

23

okt

2014

workshops strovlechten

Momenteel lopen er een aantal strovlecht workshops. Workshops in het museum aan het Vrijthof, tijdens het folkdans festival CaDansa en in de natuurtuin Jekerdal. Ook heb ik met de klas van juf Yvonne op tuinzicht Lichtenberg gevlochten. Daar ging iedereen met een zelfgevlochten muisje naar school terug.

Het bevalt mij goed om anderen te leren hoe ze netjes kunnen vlechten. Ook geweldig om te zien hoe het vlechten verstillend werkt op de mensen die er aan beginnen. 

De eerste workshop was wel even wennen. Ik vergat de kist met alle gereedschapjes. Maar omdat ik erg op tijd was, kon ik hem nog makkelijk halen. 

Ik voel mij in mijn element wanneer ik anderen iets kan en mag leren. 

Workshops tijdens CaDansa in Duiven.

In Natuurtuin Jekerdal de kas.

0 Berichten

vr

10

okt

2014

Project (Old)Fashioned 

Onderaan een link naar een filmpje van onze dans.

Project: (Old)Fashioned van de Nederlandse Dansdagen.
Vier choreografen en vier modeontwerpers lieten zich inspireren door vier ambachten als metaal bewerken, papierscheppen, strovlechten en stroop maken. Ze creëerden vier dansante modeshows, of vier modieuze choreografieën, met niet geschoolde dansers tussen de 63 en 80 jaar. De voorstellingen werden o.a. getoond in het monumentale Museum aan het Vrijthof.

Ook is de expositie (OLD)Fashion(ed) te zien in het museum. Deze opende feestelijk op 1 oktober en loopt nog tot 16 november door.

In een dans, dragen negen trotse vrouwen ieder een creatie van modeontwerpster Linda Friesen en strovlechtster Ingrid Reinoud, die door de nauwe samenwerking tot stand kwam.

In een choreografie van Andrea Leine (LeineRoebana) onthullen en verhullen de vrouwen hun lichaam en hun verhaal. Krachtig, kwetsbaar en nog steeds op weg.

Credits:For All We Know
choreografie: Andrea Leine
dans: Joke de Bekker, Marianne Grootenboer, Marie-Jose Otto, Anna Paans, Charlotte Rutten, Ans op het Veld, Maud Coenegracht, Miriam Jeunhomme en Ingrid Reinhoud
muziek: Nina Simone - Pirate Jenny, For all we know
kostuums: modedesigner Linda Friesen en
strovlechtster Ingrid Reinhoud

 

Een oproep op Facebook deed mij besluiten te reageren. Ik was veel te jong, bij lange na nog geen 65+, maar toch mocht ik naar de informatiebijeenkomst komen en werd ik geselecteerd voor het project om als ambachtsvrouw mee te werken aan dit project.

Gekoppeld aan de modedesigner Linda Friesen, maakten we in nauwe samenwerking een aantal kostuums met strovlechtwerk voor in totaal 9 danseressen die tussen 65 en 81 jaar oud zijn. Deze dansten in een schitterende en ontroerende choreografie  van Andrea Leine. Onder haar leiding, die ondersteund werd door Tim Pressent, kwam een schitterende dans tot stand. 

Deze werd opgevoerd tijdens het internationale mode modefestival Fashionclash en een aantal malen in het Museum aan het Vrijthof tijdens de Nederlandse Dansdagen Dit alles speelde in Maastricht. 

 

Aan dit project was ook een tentoonstelling in het museum aan het Vrijthof gekoppled waarover ik in een ander blog berichten zal.

 

 

 

ma

22

sep

2014

Expositie in het Museum

En dan is het ineens zover; strovlechtwerk tijdens een expositie in het museum aan het Vrijthof. De collectie “repelsteeltje” die in de bijzondere samenwerking tusen Linda Friesen en mij tot stand is gekomen, wordt geëxposeerd in het museum. De directeur, Eric de Jong, gaf aan naast de ontstane collectie ook traditioneel werk te willen laten zien.

 

Daar heb ik de laatste tijd veel energie in gestoken. Voor dit doel zijn vooral voorwerpen met symbolische betekenis gemaakt.

Daarnaast heb ik een drietal kettingen met oorbelletjes ontworpen en gemaakt in de platte vlechttechniek. Een broche in Zwitsers filigrein werk is tot slot ook nog ontstaan.

Om het netjes tentoon te kunnen stellen heb ik een aantal bustes gekocht en oorbellendisplays aangeschaft. Mijn persoonlijke pronkstuk is de corndolly voor de God Ceres.

 

Voor mij is het een hele eer om op deze manier mijn ambacht en het werk onder de aandacht te kunnen brengen. Ik voel me dan ook super trots!

De collectie en traditioneel vlechtwerk, naast elkaar in het museum
De collectie en traditioneel vlechtwerk, naast elkaar in het museum

Op het Introbord ‘stro’;

 

(OLD)Fashioned(ed)

For All We Know

 

Tijdens de dansvoorstelling ‘For All We Know’ (choreografie: Andrea Leine) dragen zeven vrouwen kostuums gemaakt van stof en stro. Deze creaties zijn tot stand gekomen door een bijzondere samenwerking tussen een jonge modeontwerpster en een ervaren ambachtsvrouw.

 

Modeontwerpster Linda Friesen en strovlechtster Ingrid Reinhoud werkten twee weken intensief samen. Linda Friesen maakte zich meester van enkele strovlechttechnieken en Ingrid Reinhoud verrijkte de mogelijkheden van haar ambacht door het maken van haar eerste ontwerpen. Traditioneel srovlechtwerk gecombineerd met romantische design en sprookjesachtige silhouetten leidden tot de eigentijdse modecollectie die hier is geëxposeerd.

 

De kostuums hebben tevens een titel gekregen:

 

1.‘Het Harnas’

2.‘De Lange Baard’

3.‘Het Mandje’

4.‘De Zeemeerminnenstaart’

5.‘De Lampion’

6.‘De Vierkante Ketting’

 

In de wandvitrines is divers strovlechtwerk in verschillende technieken tentoongesteld, waaronder Zwitsers fijnvlechtwerk zoals een kerstster en een broche van gespleten, platgestreken en in elkaar gevlochten stro.

Corndolly voor de god Ceres die over het graan waakt en voor goede oogsten kan zorgen. Een ode aan de akkers.
Corndolly voor de god Ceres die over het graan waakt en voor goede oogsten kan zorgen. Een ode aan de akkers.
0 Berichten

di

09

sep

2014

(Old)Fashioned

De anemonen in hun kostuums.
De anemonen in hun kostuums.

Vier choreografen en vier modeontwerpers lieten zich inspireren door ambachten als metaal bewerken, papierscheppen, strovlechten en stroop maken. Ze creëerden vier dansante modeshows, of vier modieuze choreografieën, met niet geschoolde dansers tussen de 63 en 80 jaar.

 

Twee van de voorstellingen worden getoond in de Toneelacademie, de andere twee zijn te zien in het monumentale Museum aan het Vrijthof. Daar zie je ook de expositie (OLD)Fashion(ed) die feestelijk opent op 21 september en nog tot 21 november doorloopt.

 

combi-ticket

Koop een kaartje voor één van de (OLD)Fashion(ed) voorstellingen in de Toneelacademie en u mag met hetzelfde kaartje naar Museum aan het Vrijthof, waar je op zaterdag 4 oktober en zondag 5 oktober de (OLD)Fashion(ed) voorstellingen van Andrea Leine en Ronald Wintjens kunt bezoeken.

 


 

(OLD)Fashion(ed) in Museum aan het Vrijthof

 

For All We Know - Andrea Leine + Linda Friesen

zaterdag 4 oktober/ 12.00u + 15.00u + 16.00u/ 15 min

 

Zeven trotse vrouwen dragen een creatie van modeontwerpster Linda Friesen, die tot stand kwam in samenwerking met strovlechtster Ingrid Reinhoud. In een choreografie van Andrea Leine (LeineRoebana) onthullen en verhullen de vrouwen hun lichaam en hun verhaal. Krachtig, kwetsbaar en nog steeds op weg.

 

choreografie: Andrea Leine

dans: Joke de Bekker, Marianne Grootenboer, Marie–José Otto, Anna Paans,

Charlotte Rutten, Ans op het Veld, Ingrid Reinhoud, Maud Coenegracht,

Miriam Jeunhomme

muziek: Nina Simone (Pirate JennyFor all we know)

modeontwerp: Linda Friesen

strovlechtster: Ingrid Reinhoud

assistentie: Tim Persent

 

www.leineroebana.nl

lindafriesen.tumblr.com

 

0 Berichten

wo

03

sep

2014

Vlechters festival in Schijndel

Hard bezig met de voorbereidingen voor bovenstaande vlechters markt. 

Ik heb er zin in. Er zal door mij even niets verkocht worden, omdat al mijn gemaakte spulletjes op 18 september het museum in gaan voor de expositie. Daarover een andere keer meer. 

Nu dozen inpakken, doeken, spelden, lampjes etc etc. 

0 Berichten

 

Wil je graag op de hoogte blijven van de laatst ontwikkelde producten en andere activiteiten op strovlecht gebied, schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief 

 

2015

okt.   Ingrid's Herfstige Strovlechtnieuwtjes

sept. Eerste nieuwtjes