Contact

gsm:  +316 506 13000

Mail: ingrid.reinhoud@live.nl

Ingrid's Handen

op Facebook

Ingrid's Handen

op Instagram

 

Ingrid's Handen

op Pinterest


Vlechtkunst

Een broche in zwitsers strovlechtwerk.
Een broche in zwitsers strovlechtwerk.

Geschiedenis van de oogstsymbolen

Er wordt al sinds duizenden jaren gevlochten met stro. Vanaf de tijd dat er gezaaid en geoogst wordt, wordt er gevlochten op allerlei plekken in de wereld. Veel vlechtwerken hebben dan ook de naam van de streek gekregen waar het model en de betekenis ontstaan is.

Al bij de oude egyptenaren werden afdrukken van strovlechterijen gevonden in hun aardewerk. 

 

De vlechtwerken in onze streek, zijn ontstaan om de korengeesten van het land gunstig te stemmen en te bedanken voor de goede oogst. Ook hoopte men op deze manier in de gunst te komen zodat, met name Ceres, er voor zorgde dat de volgende oogst weer goed zou zijn.

Men dacht de vlechtwerken ook een beschermende werking toe. Zo werden symbolisch gevlochten ornamenten opgehangen om het ongedierte weg te houden en ter bescherming van de bewoners.
Er werden en worden nog steeds symbolische vlechtwerken gemaakt in diverse landen en streken zowel ter beschermen en als geluksbrenger tijdens  bijvoorbeeld huwelijksfeesten en geboorten.

 

Door de nieuwe oogst methoden op het land wordt het steeds lastiger om goed vlechtstro te vinden. In landen waar nog veel gevlochten wordt willen de boeren ook de nieuwe oogstmethoden gebruiken - balen en rollen in plastic - in plaats van de graanschoven die tegen elkaar worden gezet. Hierdoor wordt de mogelijkheden het graag te vlechten beperkt en raakt ook de vlechtkunst van stro langzaam in een vergeten hoekje en dat is absoluut jammer.

Stro is een goud eerlijk pruduct.

Werkwijze

Voor het vlechtwerk zijn de hele halmen nodig! Dan ook nog graag van de lange rassen. Hoe langer en fijner de steel, des te fijner voor het strovlechter. Het allerfijnste is het vlechten met Sint Janskoren. Een oud ras dat zich prachtig laat vlechten en steeds harder gaat glanzen naarmate het meer bewerkt wordt.
Doordat er minder vraag naar stro is worden veel rassen bespoten met een groeiremmer waardoor je de lage gewassen op het land ziet staan. Dit gebeurd al 30 jaar lang! 

Ik gebruik zelf het liefste de biologisch geteelde granen die niet geremd worden in hun groei en waar geen landbouw gif op zit. 

Het oogsten wordt door mij zelf of de boer gedaan en afgebonden in kleine bossen. De bossen worden opgehangen om de halmen mooi recht te houden en goed te drogen. Na het drogen worden de stelen net boven de eerste knoop afgeknipt en daarna ontdaan van hun blad en gesorteerd op dikte.

Voor het vlechten gaan de halmen, al of niet met aar, een tijd in het water om soepel te worden waarna het vlechten kan beginnen.